DAÜ’de "Edebiyatta Dişil Dil" Konulu Panel Gerçekleştirildi

Yayınlanma Tarihi: 6 Nisan 2017, Perşembe

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Eğitim Fakültesi, Türkçe Eğitimi Bölümü "Edebiyatta Dişil Dil" konulu panel gerçekleştirdi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve 21 Mart Dünya Şiir Günü nedeniyle organize edilen panel, Mustafa Afşin Ersoy Salonu’nda düzenlenen açılış töreni ile başladı.

Söz konusu panelde "Bir özne olarak kadın gerek gündelik yaşamda gerek edebiyatta kullanılan ve eril kodlarla oluşturulmuş dile karşı kendi olarak, kendi diliyle konuşabilir, yazabilir mi?" sorusuna cevaplar arandı. DAÜ Eğitim Fakültesi, Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi  Yrd. Doç. Dr. Emel Kaya Gözlü moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde “Eyleyen Söyleyen Kadın” alt başlığı üzerinde duruldu. Panelde şair Asuman Susam "Dilin Sınır Boyundan Seslenmek: Bir Azınlık Dili Olarak Şiir" ve şair Duygu Kankaytsın "Şiir Zuhur Ettiğinde" başlıklı birer sunum gerçekleştirdi.

Panelde, dil-iktidar ilişkisi üzerinde durularak, dilin özne/varlık olma hâllerini nasıl karşıladığı irdelendi. Hakikati hakikatin dilinden kurma çabası olan şiirin, bu dil içinden kurulabilme imkânlarının konuşulduğu panelde; bölen, ayrıştıran, kategorize eden eril aklın karşısında, bütünleyen, birleştiren, ilksel olana davet eden dişil alanı farkedebilmenin ve o alandan söz söylemenin önemi üzerinde duruldu. Dişil bir dil inşasının, aynı zamanda cinsiyetin ve cinselliğin tanımlı, sınırlı alanlarını ve oradan üreyen ikili karşıtlıkları da geçersiz kılan bir dil çabası olarak, edebiyatta ve toplumsal yaşamda nelere karşılık gelebileceği ve neler üretebileceği konuları üzerinde tartışıldı.

DAÜ’de "Edebiyatta Dişil Dil" Konulu Panel Gerçekleştirildi