DAÜ’lü Öğretim Üyesinden ‘Arif Nihat Asya ve Kıbrıs’ Başlıklı Sunum

Yayınlanma Tarihi: 23 Ocak 2017, Pazartesi

Cumhuriyet devri Türk edebiyatının önemli şairlerinden Arif Nihat Asya, ölümünün 42. yılında İstanbul Küçükçekmece Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen bir  programla anıldı. Anma etkinliğinde konuşmacı olan Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Aydın, ‘Arif Nihat Asya ve Kıbrıs’ başlıklı bir konuşma yaptı.

Konuşmasında, Arif Nihat Asya’nın Kıbrıs’ta Lefkoşa Türk Lisesi’nde (o zamanki adıyla Celal Bayar Lisesi), 24 Kasım 1959 – 31 Ağustos 1961 tarihleri arasında görev yaptığını belirten Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Aydın, şairin Türkiye’ye döndükten sonra 1964’te Kıbrıs Rübaileri adlı bir kitap yayımladığını belirtti. Arif Nihat Asya’nın Kıbrıs’la bağlarını kesmediğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Aydın, şairin ölümünden (5 Ocak 1975) önce hastanede ölüm döşeğindeyken en son yazdığı şiirin de Kıbrıs’la ilgili olduğunu söyledi. Arif Nihat Asya’nın ömrünün son günlerinde hastanede yazdığı şiiri ise şöyle:

Kim derdi ki birlikte geçirdiğimiz tarih,
Birgün masal olacak Kıbrıs!
Fakat, içlenme bir tutam varlığın
Eski ağacına yine dal olacak Kıbrıs.
Yalnız bilmeyiz bu, senden, benden,
Kaç cana mal olacak Kıbrıs!