DAÜ'de "Okul Öncesinde Kaynaştırma: Her Çocuk Öğrenebilir" Konulu Konferans Gerçekleştirildi

DAÜ
Yayınlanma Tarihi: 17 Nisan 2017, Pazartesi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Eğitim Fakültesi “Okul Öncesinde Kaynaştırma: Her Çocuk Öğrenebilir” konulu bir konferansa ev sahipliği yaptı. Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı konferansa, Eğitim Fakültesi’nin öğretim elemanları ile öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.

Prof. Dr. Sucuoğlu, konuşmasında kaynaştırmanın önemi ve yararları hakkında bilgi verdikten sonra, eğitim hakkının özel gereksinimli olsun ya da olmasın tüm çocukların yasal hakkı olduğu ve öğretmenler tarafından bireysel farklılıklar göz önünde bulundurularak sınıf ortamlarında düzenlemelere gidilmesi gerektiği üzerinde durdu.

Uygulamalı davranış analizi, otizm ve zihin engelliler konusunda lisans, erken çocukluk eğitimi ve okul öncesinde kaynaştırma konularında lisansüstü dersleri veren, son yıllarda ilkokulda ve okul öncesinde kaynaştırma, sınıf yönetimi, sosyal beceri öğretimi ve öğretmen eğitimi konularında araştırmalar yapan Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu, kaynaştırma ile ilgili yapılan araştırmalar hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Kaynaştırmadan az sayıda özel gereksinimli çocuğun faydalandığını, idarecilerin, öğretmenlerin, ebeveynlerin kaynaştırmaya ilişkin tutumlarının olumsuz olduğunu, sınıf koşullarının yetersizliğini, öğretmenlerin özel gereksinimli çocuklara ilişkin bilgi ve becerilerindeki sınırlılıklar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sucuoğlu, kaynaştırmanın başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için öğretmen eğitiminin önemine değindi. Öğretmen adaylarının etkili sınıf yönetimi, sosyal beceri öğretimi, öğretimi bireyselleştirme gibi konularda desteklenmeleri ve okul öncesi sınıfların kalitesinin artırılması gerektiğini de vurgulayan Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu, konuşmasının sonunda konuya ilişkin sorulan soruları yanıtladı.